Madrid Tourist guide Guía turística de Madrid Toeristische gids van Madrid Przewodnik po Madrytu Przewodnik po Madrytu

Madrid


 
 
 


 


Madrid

Een archeologisch onderzoek blijkt dat er mensen gewoond hebben in en rond wat nu Madrid genoemd is voor meer dan 100.000 jaar.

In de geschiedenis boeken begint Madrid, maar van de negende eeuw, toen Córdoba emir Abderraman II er een burcht bouwden voor de lokale bevolking te beschermen tegen aanvallen van Castilië en Leon.

Madrid,het islamitische tijdperk kwam tot een einde in 1085 toen hegemonie over de regio werd overhandigd aan koning Alfonso VI van Castilië. De bevolking telde toen ongeveer 12.000, de status van de stad bleef slechts marginaal. De gemeentelijk macht was geconcentreerd in de handen van een klein aantal lokale families. Die er in geslaagd waren om vast te houden aan hun positie bij de koninklijk benoemde gouverneurs die de controle probeerde te ontworstelen in 1348.

Terwijl Madrid rustig bleef van gebeurtenissen, waren grote gebeurtenissen in het rest van het land: Isabel en Ferdinand verenigde de Castiliaans en Aragonese Kronen in 1474, Granada, het laatste islamitische bolwerk gebeurde in 1492 en in hetzelfde jaar, Columbus vertekt uit Spanje opzoek naar het ongekende rijkdom. Isabel en haar kleinzoon Ferdinand, Carlos I, waren niet alleen in geslaagd om op de troon van Spanje te zitten, maar ook hadden ze de troon van de Habsburgers in hand, de troon overgaand in het Heilige Roomse Rijk dat zich uitstrekt over de gebieden van Oostenrijk naar Nederland en van Spanje naar de Amerikaanse koloniën.

Tijdens de XV-de eeuw werd de stad de verblijfplaats van de koninklijke familie. In de XVI-de eeuw, Madrid telde ongeveer een 17.000 inwoners, toen verhuisde de koning Felipe II naar het Koninklijk Hof en had besloten Madrid om te zetten in het kapitaal van Spanje. Gedurende deze periode werdt Madrid getroffen door een grote architectonische en culturele expansie, bekend als de Gouden Eeuw met schrijvers als Cervantes, Lope de Vega, enz.

In de volgende eeuw leed Spanje van een opeenvolging van oorlogen en het verkrijgen van alleen enorme inflatie van de rivier van goud aangevoerd vanuit Zuid-Amerika. Toenemende mate heersers van het land trokken zich terug naar hun kapitaal, daar was hun fantasie land van weelderige paleizen en kerken. De grootspraak is ontworpen om indruk te maken, maar de ellende waarin het gros van de mensen woonden maakten een afluiting van deze koninklijke pracht. Madrid werd een stad van immigranten, met een bevolking van een 150.000 in 1656, maar dergelijke nummers bestonden alleen door de aanwezigheid van de rechter.

Habsburg Spanje kwam tot een jammerend einde in 1700 door de dood van de ziekelijke Carlos II, die geen opvolger had nagelaten. De konninklijke Franse Bourbon had de macht ingenomen in Madrid. Madrid genoot van die veranderingen in de 18de eeuw, toen er stadspoorten, bruggen en nieuwe gebouwen waren en dat gaf een nieuwe uitstraling aan deze stad. Het Koninklijk Paleis (ook genaamd het oosters paleis - Palacio de Oriente) werd gebouwd op de site van de ruïnes van de Alcazar van het oude Moorse kasteel dat door een brand werdt verwoest in 1734. IN 1738 Juan B Sachetti was de man die de bouw van het paleis voltooide, met hulp van Ventura Rodriguez en de plannen waren gemaakt door Juavera.

Op 2 mei 1808 een populaire opstand begon in de Puerta del Sol, de opstand voor het Onafhankelijkheidsoorlog. Er zijn veel plaatsnamen in Madrid gewijd aan dit patriottische event, het belangrijkste is natuurlijk de Plaza Dos de Mayo in Malasaña. Sorda general Cataños die de vijanden van Bailen had verslagen,zo kwam hij in Madrid op 23 augustus 1808. Er waren meer gevechten in deze tijd. Keizer Napoleon presenteerde zich in Chamartin en ook in december van dit zelfde jaar, kwam Jose Bonaparte in Spanje toe, werd die na drie jaar later uit Spanje gezet door het Anglo-Spaans leger onder lijding van de grote Wellington. De laatste Fransen vertrokken van Madrid op 27 mei 1813 en een jaar later kwam koning Fernando VII de stad binnen.

Gericht naar de politiek, waren daar de dingen een puinhoop, met afwisselend staatsgrepen tussen conservatieven en de liberalen vleugels van het leger, met het kortstondige republiek van 1873 en het herstel van de Bourbon monarchie in 1875. Spanje eindigde de eeuw en, verloor zijn marine en de resterende koloniën opweg naar(Cuba, Puerto Rico en de Filippijnen) en naar de VS. In het begin van de 20ste eeuw waren er verbetteringen in Madrid. Zoals de elektrificatie van de tramlijnen, de oprichting van de Gran Vía en de eerste metrolijn. Actieve imigratie veroorzaakte een bevolking van de stad en daaronder verdubbelde het bedrag van 1900 (van een half miljoen tot bijna een miljoen van 1931). Maar in die periode leden de mensen aan woningnood, en ondertussen waren de politiekers meer om meer radical. Toen gebeurde er een verzet tegen de kroon en besloten de politiekers een constitucionele hervorming, de socialisten waren onder de naam Spaanse Socialistische Arbeidspartij (PSOE) en Generale unie werkers staat onder (UGT)

Een repressieve zes jarige staatsgreep werd uiteindelijk beëindigd door Alfonso XIII in 1930, en de daaropvolgende verkiezingen was er een coalitie van republikeinen en socialisten. Het republiek werd uitgeroepen, algemeen kiesrecht werd ingevoerd, Alfonso XIII vluchtte het land uit, en Madrid werd officieel erkend als de hoofdstad van de Spaanse staat. Het genoot van de nieuwe verandering maar duurde helaas niet lang, er waren problemen tussen de partijen van links en rechts, en toen begon de revolutie een reeks van verlammende stakingen en de bloedige onderdrukking van een opstand van mijnwerkers ,door troepen onder leiding van generaal Francisco Franco was het land in gevaar en door de partijen van rechts en links. In 1936 jullie begon de bloedige burgeroorlog door opstandige Noord-Afrikaanse garnizoenen, geleid door Franco. In Madrid hielden de nationalisten zich op een afstand tot de overgave in maart 1939, met de zwaarste gevechten in het noord-westen van de stad.

Franco vierden zijn overwinning en maakte van Madrid zijn thuis, en er begon een aanzetting van armoede een tientallen jaren, repressie en chronische overbevolking was er ook. Economische ellende verminderde met de jaren 1960 maar met meer buitenlandse investeringen. Franco stierf in 1975, de kleinzoon van Alfonso XIII genaamd Juan Carlos was de opvolger. Met koning Juan Carlos op de troon,maakte Spanje de overgang van dictatuur naar democratie met de benoeming van een gematigd conservatieve regering. Oppositie partijen en vakbonden werden gelegaliseerd, en een nieuwe grondwet werd geschreven. De eerste gemeenteraadsverkiezingen gebeurde in 1979 en sindsdien hebben ze verschillende partijen aan de hand gehad zoals de linkse partij, de rechtse partij en de center partij. De laatste jaren sinds het einde van deze opstand en dictatuur, was er weer een opleving van artistieke en culturele activiteiten in de stad,en begonnen ze de restauratie van het oude centrum, en verbeterden ze het openbaar vervoer en volkshuisvesting. Het nachtleven van de stad is misschien niet zo levendig als het was in de feestelijke late jaren van 1970 en '80, maar Madrid blijft een opmerkelijk levendige stad.


Terug naar boven

Volgende  

Disclaimer: We proberen om de informatie op deze website zo nauwkeurig mogelijk te hebben, we accepteren geen verantwoordelijkheid voor verlies, letsel of ongemak door iemand als gevolg van deze informatie.


 
Spaans Leren in Malaga
    Spaans Leren in Spanje  


Map van Madrid
 vergroten  

 

 

Inleiding | Geschiedenis van Madrid | Nutige informatie | Mappen van Madrid | Het weer in Madrid | Openbaar vervoer | Monumenten van Madrid

Museums van Madrid | Nachtleven in Madrid | De Provinvie Madrid | Restauranten | Tienda Online Ciclismo